Vlooien en Teken

Vlooien en teken te lijf

In het voorjaar is het weer tijd om de strijd aan te gaan tegen teken en vlooien. Als zijn deze er eigenlijk bijna het hele jaar.  Een anti vlooienmiddel voor honden helpt vlooien en zelfs teken weg te houden van uw hond en is geschikt voor alle leeftijden en rassen, inclusief drachtige en zogende honden.

Wat zijn vlooien precies?

Vlooien zijn kleine parasieten die drinken het bloed van je hond. Ze zijn 1-3 mm grot en donker van kleur. Naast jeuk, kunnen ze ook ziektes en andere parasieten overbrengen. Zo kan de vlo eitjes van de lintworm bij zich dragen en de hond hier vervolgens mee besmetten. Het is dus van belang dat je weet hoe vlooien eruitzien en dat u ze tijdig bestrijdt. Vlooien kunnen meer dan 3 maanden zonder bloed leven. Het bloed gebruiken zij voornamelijk bij het voortplanten. Een vrouwtje kan tot 15 keer haar eigen gewicht aan bloed opnemen en kan dan ook flink in volume toenemen.

Ze leven in bossen, duinen, heide, weilanden parken en tuinen. En dan bij voorkeur in hoog gras of tussen (dode) bladeren. Ze komen dus relatief eenvoudig op je trouwe viervoeten. Ze springen zo vanaf deze plek op je hond, want ze kunnen maar liefs een meter ver spingen.

 

Hoe ontdek ik vlooien?

Wanneer je bij het borstelen of kroelen zwarte korreltjes ziet, is dit een signaal dat er vlooien kunnen zijn. Het zijn waarschijnlijk uitwerpselen van vlooien. Om erachter te komen of je hond vlooien heeft, kun je hem het best kammen met een vlooienkam.

Vaak zie je de vlooien ook wel kruipen (meestal bij de benen of op de buik. Klop de kam uit op wit papier. Vallen er zwarte korreltjes op, maak deze dan nat. Worden ze rood (bloed van de hond), dan weet je zeker dat je met vlooienuitwerpselen te maken heeft en kun je ervan je hond vlooien heeft

 

Hoe bescherm je je hond tegen teken en vlooien?

Controleer je hond nadat je bent wezen wandelen (zeker als je dus in bossen, gras hebt gelopen).  Zie je vlooien of een of meerder teken? Haal deze dan meteen weg.

Gebruik nooit alcohol, olie, zeep of andere middelen voordat je een teek verwijdert. De teek spuugt dan zijn maaginhoud uit, waardoor ziektes sneller overgebracht worden op je hond. Er zijn speciale tekentangen op de markt waarmee je ze eenvoudig kunt verwijderen.

Gebruik daarnaast een goede hondenshampoo tegen vlooien. Ook zijn er druppels die erg goed werken.