• Kwispelen gegarandeerd
  • GRATIS verzending vanaf €75
  • Voor 14 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Korte of lange lijn

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 10:28

Honden houden erg van snuffelen zoals je waarschijnlijk al wel hebt ontdekt. Zo ontdekken zij de geurtjes om zich heen.

Snuffelen zorg ervoor dat honden kalmer worden en zodoende minder stress ervaren.  Geef je hond hiervoor voldoende tijd.

Korte lijn

In een druk gebied is het handiger om een korte lijn te gebruiken omdat het gewenst is dat je hond netjes naast loopt zonder te trekken.  Zo hou je makkelijker de controle over je hond.

Let erop dat je  een nekblessure kan krijgen als hij ineens het einde van de lijn bereikt en met een schok stil komt te staan.  In de nek bevinden zich veel kwetsbare weefsels zoals de luchtpijp, zenuwen, bloedvaten en de nekwervels. Bij honden die veel trekken kan dit ook gevolgen hebben voor de spieren en gewrichten bij de achterhand en blessures geven op de lange termijn en zeker bij jonge honden is voorkomen beter dan genezen. Daarnaast kan een korte/strakke lijn ook fysieke gevolgen hebben voor het baasje van de hond. Veel mensen krijgen zelf last van spieren, pezen en gewrichten in de schouder.

Kanttekening is wel dat dit eerder het geval als je gekozen hebt voor een halsband dan bij een hondentuig. Een Y hondentuig is erg aan te bevelen. Hierdoor houdt de hond bewegingsvrijheid en wordt de druk beter verdeeld. Pas je de loopsnelheid wat aan, dan kan dit prima.

Langere lijn / Rollijn

Als je gaat wandelen met een langere lijn of rollijn (5 meter) kan de hond wat meer snuffelen en kun jij nog rustig doorlopen.  Ook kan de hond zijn/haar kop en/of lijf wegdraaien van tegemoetkomende honden. Hierdoor zal de andere hond ook met minder spanning reageren en bouwt de spanning tussen honden minder snel op. Nog meer effect zie je als je jouw hond de mogelijkheid geeft om een boogje te maken om ‘het gevaar’ heen te lopen zonder dat er spanning op de lijn komt.

Hou je hond altijd in de gaten, zeker bij een straat. Je hebt wat meer tijd nodig om te corrigeren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.