• Kwispelen gegarandeerd
  • GRATIS verzending vanaf €75
  • Voor 14 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Vlooien en Teken

Gepubliceerd op 5 maart 2021 om 11:29

Mijn hond krabt zich, zouden het vlooien zijn?

In het voorjaar (meestal rond april) merk je dat de kans op vlooien en teken groter is. Het is echter zo dat vlooien en teken het hele jaar voorkomen omdat wij niet meer van die strenge winters hebben. Een teek duikt al op als het 7 graden is, vlooien doen het beter op zo’n 20 graden.  Hoe lekkerder het weer is, hoe fijner mensen en honden dit vinden. Maar ook vlooien. Want zij houden dus ook van deze temperaturen.

Wat zijn vlooien precies?

Vlooien zijn kleine parasieten die drinken het bloed van je hond. Ze zijn 1-3 mm grot en donker van kleur. Naast jeuk, kunnen ze ook ziektes en andere parasieten overbrengen. Zo kan de vlo eitjes van de lintworm bij zich dragen en de hond hier vervolgens mee besmetten. Het is dus van belang dat je weet hoe vlooien eruitzien en dat u ze tijdig bestrijdt. Vlooien kunnen meer dan 3 maanden zonder bloed leven. Het bloed gebruiken zij voornamelijk bij het voortplanten. Een vrouwtje kan tot 15 keer haar eigen gewicht aan bloed opnemen en kan dan ook flink in volume toenemen.

Ze leven in bossen, duinen, heide, weilanden parken en tuinen. En dan bij voorkeur in hoog gras of tussen (dode) bladeren. Ze komen dus relatief eenvoudig op je trouwe viervoeten. Ze springen zo vanaf deze plek op je hond, want ze kunnen maar liefs een meter ver spingen.

 

Hoe ontdek ik vlooien?

Wanneer je bij het borstelen of kroelen zwarte korreltjes ziet, is dit een signaal dat er vlooien kunnen zijn. Het zijn waarschijnlijk uitwerpselen van vlooien. Om erachter te komen of je hond vlooien heeft, kun je hem het best kammen met een vlooienkam.

Vaak zie je de vlooien ook wel kruipen (meestal bij de benen of op de buik. Klop de kam uit op wit papier. Vallen er zwarte korreltjes op, maak deze dan nat. Worden ze rood (bloed van de hond), dan weet je zeker dat je met vlooienuitwerpselen te maken heeft en kun je ervan je hond vlooien heeft

 

Risico’s

Vlooien vormen over het algemeen geen gezondheidsrisico voor mensen, maar ze kunnen langdurige jeuk veroorzaken. Honden zullen dan veel krabben en dat kan tot een infectie leiden.  Door de constante jeuk kan de huid openbreken en korstjes vormen die geïnfecteerd kunnen raken.

Als je huisdier vlooien heeft, kan je huisdier een allergische reactie krijgen op het speeksel van de vlo.

Een tekenbeet kan nog grotere gevolgen voor de gezondheid van een hond hebben. Er zijn verschillende soorten teken die ziektes overbrengen. Een van de bekendste is de ziekte van Lyme, die ook voor mensen ernstige gevolgen heeft. Verder kan een teek nog andere ziektes overbrengen, zoals Anaplasmose (in Nederland en het buitenland), Ehrlichiose (in Nederland en het buitenland) en Babesiose (in het buitenland; rond de Middellandse Zee en in midden Frankrijk). Met name Babesiose kan de gezondheid van de hond enorm beschadigen of zelfs bedreigen.

 

Hoe bescherm je je hond tegen teken en vlooien?

Controleer je hond nadat je bent wezen wandelen (zeker als je dus in bossen, gras hebt gelopen).  Zie je vlooien of een of meerder teken? Haal deze dan meteen weg.

Gebruik nooit alcohol, olie, zeep of andere middelen voordat je een teek verwijdert. De teek spuugt dan zijn maaginhoud uit, waardoor ziektes sneller overgebracht worden op je hond. Er zijn speciale tekentangen op de markt waarmee je ze eenvoudig kunt verwijderen.

Gebruik daarnaast een goede hondenshampoo tegen vlooien. Ook zijn er druppels die erg goed werken.  

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.