Verzorging van de poten

Gepubliceerd op 22 februari 2021 om 13:04

Houd de nagels kort zodat ze net niet de grond raken bij het lopen. Wanneer u de nagels op de grond hoort tikken is het tijd om de nagels te (laten) knippen.

 

Controleren

Controleer de poten regelmatig. Laat de hond als pup al wennen hieraan, dat voorkomt veel stress en onrust bij zowel de hond als het baasje.

Tussen de teentjes van de poot kunnen vreemde voorwerpen zich nestelen zoals steentjes, stukjes glas, grasaren etc. Wanneer deze niet tijdig verwijderd worden kunnen ze ontstekingen en ernstige problemen veroorzaken. Verwijder daarom altijd vreemde voorwerpen en gebruik indien nodig een (steriele) pincet. Bij twijfel raadpleeg je altijd een dierenarts.

Soms moeten de haren wij bijgeknipt worden bij de poten. Dit is niet bij alle honden nodig, maar heel langharige rassen varen er wel bij. Haar kan de poot beschermen, maar als het echt te lang wordt, kan het uitgroeien tot pijnlijke 'plakkaten'. Die op hun beurt kunnen weer, eveneens pijnlijke, huidontstekingen veroorzaken. Houd daarom het haar bij de poten goed schoon en op lengte.

 

Voetzolen

Voorkom uitdroging van de voetzolen. Droge voetzolen veroorzaken kloven en wondjes en deze kunnen zeer pijnlijk zijn voor de hond. Gebruik een speciale poten balsem voor het verzorgen. Producten bedoeld voor mensen (zoals bv vaseline) kunnen de voetzolen zacht maken en raden we om die reden af. Er zijn diverse verzorgende producten te koop die helpen om de voetkussens van je hond goed te laten helen, als er toch scheurtjes en/of kloven zijn ontstaan. Die werken trouwens ook preventief. Voorkomen is beter dan genezen.

Zowel de (hete)zomer als de koude winter is extra aandacht nodig voor de poten.

 

Verzorging in de zomer

Wanneer je een platte hand niet 3 seconden op de stoep of asfalt kan houden is het te heet voor de hond om op te lopen, vermijd in dat geval wandelen op deze ondergrond. Wanneer je hond blaren, rode vlekken of losse huid heeft opgelopen consulteer dan direct een dierenarts.

 

Verzorging in de winter

In de winter is ijs, sneeuw en pekel de vijand van de hondenpoot. Spoel, zeker nadat je in pekel hebt gelopen, de poten goed af en droog deze. Wanneer de poten erg vervuild zijn of pekel en sneeuw in de haren blijft zitten kan je de poten wassen met zeep of shampoo. Voor extra bescherming in de zomer en winter adviseren wij een speciale potenbalsem die beschermd en heelt.

 

Wondjes en beschadigingen van de poten komt regelmatig voor bij honden. Kleine ondiepe wondjes kan je zelf behandelen door het te ontsmetten en te voorzien van een dun laagje poten balsem. Grotere en diepe wondjes laat je altijd behandelen door de dierenarts.

Lichte voetzooltjes zijn gevoeliger dan donkere. Bij lichtgekleurde honden streden infecties, irritaties en wondjes vaker op. Geef vooral de poten van deze honden extra aandacht.

 

Voetmassage/Pootmassage

Een leuke tip voor het baasje en de hond:

Een voet/poot massage stimuleert de doorbloeding en werkt ontspannend. Begin met het masseren van de voetzolen en ga daarna door met de ruimte tussen de tenen. Heerlijk voor de hond!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.