• Kwispelen gegarandeerd
  • GRATIS verzending vanaf €75
  • Voor 14 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Leishmaniasis door zandvlieg

Gepubliceerd op 22 februari 2021 om 11:56

Wat is Leismaniasis?

Leishmaniasis is een ziekte die wordt veroorzaakt door een protozoaire parasiet die in veel delen van de wereld wordt aangetroffen bij honden en bepaalde knaagdieren, meestal op het platteland.

 

De parasiet wordt overgedragen door een kleine bijtende zandvlieg en is een belangrijke ziekte omdat mensen ook Leishmaniasis kunnen oplopen. U kunt niet besmet raken met leishmaniasis van uw hond of kat.

 

Leishmaniasis kan een of twee soorten infecties veroorzaken, een huid- of huidinfectie en een viscerale of orgaaninfectie.

Leishmaniasis komt veel voor in de Middellandse Zee, Zuid- en Midden-Amerika en Zuid-Mexico.  In Nederland komt de zandvlieg niet voor, het klimaat is hiervoor te koud.  Door de opwarming van de aarde en de warmere temperaturen zal het echter een kwestie van tijd zijn voordat de zandvlieg ook in Nederland zal voorkomen. Hoe zuidelijker u reist, hoe meer kans op de zandvlieg.

 

Wat zijn de symptomen van leishmaniasis?

-Huidaandoening

-Koorts

-Gebrek aan eetlust

-Zwak

-Ernstig gewichtsverlies

-Diarree

-Braken

-Bloed uit de neus

-Bloed in de ontlasting

-Gezwollen lymfeklieren

-Vergrote Milt

-Spierpijn

-Gewrichtsontsteking

-Zwelling van de testikels

- Verdikking en verharding van de weefsels op de snuit en voetzolen,

Hoe voorkom je Leishmaniasis?

Er is helaas geen enkel middel dat Leishmaniasis helemaal kan voorkomen. Wel kun je de hond beschermen hiertegen:

Wahsbar vlooiendruppels werken ook afwerend voor de zandvlieg. De druppels mogen tot 1x in de drie dagen worden toegediend wanneer men in een gebied verblijft waar de zandvlieg actief is. Voor extra zekerheid adviseren wij de WashBar Fresh spray te gebruiken bij zon- ondergang en zon- opgang. In deze periode is de zandvlieg het actiefste.

 

De WashBar Fresh spay gebruikt u op de hele hond (niet bij de ogen) en bied exttra bescherming naast de vlooiendruppels. Voor de reizigers onder ons is een reisflacon beschikbaar. Kleiner formaat met dezelfde werking en ene handige sprayknop.

Hoe wordt de ziekte vastgesteld?

Leishmania is een moeilijke ziekte om vast te stellen omdat de symptomen zo divers zijn. Vertel uw dierenarts altijd dat u in een gebied bent geweest waar de zandvlieg voorkomt als je hond klachten krijgt.

Een bloedtest, een PCR genaamd, zal naar een extern laboratorium worden gestuurd. Deze test heeft de beste kans op diagnose van leishmaniasis, hoewel de test niet 100% is. Algemene bloedtesten kunnen veranderingen weerspiegelen als specifieke organen zijn aangetast.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.