• Kwispelen gegarandeerd
  • GRATIS verzending vanaf €75
  • Voor 14 uur besteld, dezelfde dag verstuurd

Tuigje of Halsband

Gepubliceerd op 6 februari 2021 om 12:55

Halsband of Tuig?

Voor een hondenbezitter is het soms lastig om te bepalen waarvoor je kiest: een halsband of tuig? Naast dat ze tegenwoordig in vele vormen en printjes te verkrijgen zijn, is er ook meer te kiezen. Vroeger waren er eigenlijk alleen halsbanden, de laatste jaren zien we steeds meer tuigjes. Lees hieronder de verschillen en bepaal waar je voorkeur naar uitgaat.

 

Hondenhalsband
Een halsband wordt alleen gedragen om de hals van de hond. Hierdoor komt deze niet tegen andere gewrichten aan. Een bijkomend voordeel is, dat er minder kans is dat de hond ergens achter blijft haken als deze bijvoorbeeld los loopt.  Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een hondenhalsband. Als er plotseling wordt getrokken, geeft dit een klap.  Dit kan gevolgen hebben als hoofdpijn en nekpijn maar ook bijvoorbeeld een verschoven nekwervel. Als je hond netjes aan de riem loopt zal dit veel minder vaak voorkomen maar de hond kan ook plotseling afgeleid zijn door een andere hond. Wanneer je dan moet corrigeren , kan de nek het flink e verduren krijgen.

 

Hondentuig
Er wordt gezegd dat honden niet meer gaan trekken door een tuig. Dit is echter niet juist. Trekken is puur het gedrag van de hond en moet worden afgeleerd.  Het is echter wel zo dat een tuigje beter is wanneer je hond een keer trekt. De druk komt namelijk niet op de nek te staan, maar wordt verdeeld over de borstkas en dat is veel minder schadelijk. Er zijn zoveel tuigjes te verkrijgen en er zijn nog meer hondenrassen met hun eigen lichaamsbouw. Dus waar kies je voor? Gelukkig zijn tuigjes over het algemeen goed te verstellen. Voor een pup zullen wij een tuigje aanraden dat goed verstelbaar is (bijvoorbeeld een H-Tuig) omdat ze ontzettend snel groeien. In de loop van de tijd zul je wel een nieuw tuig aan moeten schaffen. Hieronder zullen we uitleggen welke tuigen er zijn en wat dus het verschil ertussen is.

 

Soorten Tuigen

Borsttuig
Het borsttuig heeft een horizontale band over de borst. Dit tuig is eenvoudig om te doen bij de hond. Het tuig doe je aan over het hoofd en de (verstelbare) band klik je vast om de borst achter de voorpoten. Let op, de band om borst is meestal niet te verstellen dus het tuig moet wel goed aansluiten zodat deze niet af kan gaan. In het geval van angst zou het tuigje hierdoor over het de kop kunnen schieten.

 

Y-tuig
Dit tuig loopt in een Y-vorm over de borst van de hond. Bij een Y-tuig zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk goed verdeeld over de borst. Dit tuig doe je ook aan over de kop van je hond en tilt daarna één voorpoot van je hond op om het tuig helemaal om te doen en vast te klikken om de borst. Het Y-tuig is meestal om de borst verstelbaar en om het hoofd niet altijd. Ook hierbij is de juiste maat belangrijk.

 

H-tuig
Een H-Tuig is niet duur vergeleken met ander tuigjes en is zeer goed verstelbaar (bij de hals en borst). Wel kan er bij een H-Tuig nog steeds druk op de nek ontstaan. Deze tuigjes hebben meestal geen voering waardoor ze wat minder comfortabel aan kunnen voelen.  Dit tuig doe je ook aan over de kop van je hond en tilt daarna één voorpoot van je hond op om het tuig helemaal om te doen en vast te klikken om de borst.  

 

Instaptuig
Bij het instaptuig stapt de hond het tuig in. Soms is dit even oefenen zeker als je hond wat drukker is. Dit is een kwestie van aanleren. Dit tuigje lijkt op het H-Tuig, maar deze zijn ook vaak gevoerd te krijgen. Goede pasvorm is weer erg belangrijk. De bandjes kunnen namelijk wat sneller scheef gaan zitten.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.